Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/home/aquatico/public_html/includes/menu.inc 2405 sor).

A gázkészülék karbantartása

Amit a gázkészülékek karbantartásáról tudni kell:

Biztonságos működés szavatolja a biztonságot  az otthonában gázkészülék szerelőink gondoskodnak a kényelméről.

A gázkészülékek megbízható működéséhez és az élettartamának növelése miatt elkerülhetetlen az éves átvizsgálás,karbantartás, legyen szó kazánról, konvektorról, vízmelegítőről, vagy bármilyen fűtő készülékről , ami gázzal üzemel. Az tény,hogy gázkészülékek állandó karbantartásával  biztonságosabbá teheti otthonát, és akár 5-10%-os megtakarítást is elérhet. Mindezt a komfortérzet csökkenése nélkül, csak odafigyeléssel , és még a biztonság érzete is nő.

Fűtőkészülékek esetén ezt érdemes a téli fűtés szezon megkezdése előtt megtenni, vízmelegítőknél , kombi cirkóknál / amelyik fűt is és meleg vizet is készít /, ezt bármikor megteheti.
Ilyenkor gázszerelő kollegánk felkeresi Önt a helyszínen, elvégzi a gázkészülék tisztítását , karbantartását, minden esetben mérünk a készüléken gáz illetve szénmonoxid szivárgást.  Ha szükséges a gázszerelő feltölti a fűtésrendszert, légteleniti a radiátorokat és felkészíti a lakását, házát a téli üzemre.  Az éves karbantartásnál gázszelő kollegáink különös figyelmet fordítanak arra, hogy az Önök háztartásában lévő gázkészülékek ne veszélyeztessék a személyi és vagyoni éppségüket. Ha szükséges a gázszerelő ellátja Önöket tanácsokkal, ha esetleg szénmonoxid érzékelő felhelyezésére van szükség, vagy bármilyen észrevétele van a helyszínen a meglévő gázkészülékkel vagy a gázhálózattal kapcsolatban. Minden esetben munkalapot hagyunk a helyszínen , amiben gázszerelőnk leírja a látottakat, ha a gázkészülék nem alkalmas a biztonságos használatra, szerelési rendellenesség van, vagy minden szabályos és alkalmas a használatra.

A karbantartás egy állapot felmérés, illetve egy élettartam növekedést szolgál, biztosítja a gázkészülék biztonságos üzemelését, de nem tartalmaz alkatrészt, azoknak az árát. Ha karbantartás közben gázszerelő kollegánk rendellenességet tapasztal, azt Önnel egyeztetett áron , akár azonnal vagy ha nem közvetlen a veszély, akkor egy későbbi időpontban plusz díjazásért vállaljuk.
Garanciát a cserélt alkatrészekre, illetve azok szerelésére tudunk vállalni. Karbantartást követő meghibásodás nem feltétlenül garanciális probléma.

Az ellenőrzés folyamatában legfontosabb rész az égő és hőcserélő állapotának átvizsgálása, illetve alapos tisztítása. A kéményes kombi készülékek / nyílt égésterű /  fűtési hőcserélőjeáltalában lamellás vagy köpenyes kialakítású lehet. A jól átlátható, de poros, kormos hőcserélőket általában ecsettel, porszívózással , átfújással tisztítjuk, de az alaposabb karbantartás vízsugaras mosást igényelhet. Az ledugult, kormos, beégett hőcserélő azonban csak mosással tisztítható, mert ott már a koszolódás olyan erős, hogy az átjárhatóság máshogy nem megoldható. néha vegyszer  is szükséges hozzá. Ez fontos, mert a hőcserélő a lelke a kazánoknak, illetve nyílt égésterű tüzelőberendezésről beszélünk így a co2 veszély is fenn áll egy elhanyagolt kazán, cirkó, vagy vízmelegítő esetén. Ehhez a folyamathoz a gázkészülék fűtő oldalát bontani kell, egy úttal a tágulási tartály állapotát is ilyenkor tudjuk ellenőrizni , a megfelelő nyomást beállítani.
nélkül is tisztítható.. Azoknál az kazánoknál, ahol a fúvókasor az égővel együtt szerelhető ki, vizsgáljuk  a fúvóka és az égősor között légáramlás lehetőségét, mert az elkoszolodott gáz égősor rontja az égés minőségét,ezáltal csökken a hatásfoka is a készüléknek. A nem megfelelő levegőmennyiség pedig tökéletlen égéshez vezet,ezáltal kormolhat a gázkészülék, ronda lánggal ég, több szénmonoxidot is termelhet ezzel még a környezetünket is károsítjuk.

A gázcsövekbe, fúvókákba  előszeretettel költöznek be a pókok, ez persze nem mindig pók, van hogy csak szimplán be ég az égőfej a karbantartás hiánya miatt. Ez a gázkészülékünk biztonságos működését befolyásolja. Elektronikus gyújtású készülékeknél a gyújtó, és az ionizációs elektródák felületét kell a ráégett rétegtől megszabadítani, gyújtólángos gázkészülékeknél pedig a fúvókát és ha van benne a gyújtóégő szűrő, azt szükséges alaposan megtisztítani, cserélni. Műszaki biztonsági szempontból ajánlatos még a deflektort is kitakarítani, átvizsgálni.
Azok a kombi cirkok , amelyek a  melegvíz készítésre szekunder lemezes hőcserélővel, illetve váltószeleppel rendelkeznek, karbantartási műveleteket általában nem igényelnek, csak akkor, ha a felhasználó hibát észlel; nem működik a váltószelep, forráshang melegvíz készítés közben, váltakozik a melegvíz hőmérséklet és sorolhatnám még…
A régi típusú kombi gázkészülékeknél, amelyek még vízarmatúrával működnek, szükséges a mozgó, alkatrészek átvizsgálása, cseréjére pl.: tömbszelence zsírozás,tisztítás használt membrán cseréje, tisztítása, vízkőtelenítése. Az újabb készülékek  , más technikával ’ dolgoznak ’ így kevésbé karbantartás igényesek. Régebbi, mechanikus készülékek a gázarmatúra rudazatának zsírozását is igénylik. Ennyit a nyílt és zárt égésterű gázkészülékek karbantartásáról.

A tisztítási műveletek befejezése után

Ezek után újra beüzemeljük a gázkészüléket. Megvizsgáljuk mennyire volt eredményes a karbantartásunk, kipróbáljuk a biztonsági berendezések működését, mert fontos, hogy a készülék biztonságos is legyen. Ha volt vízveszteség karbantartás közben, akkor azt pótoljuk, beállítjuk a helyes üzemi értékre, hogy azzal már ne legyen probléma ha beindul a fűtés. Ha szerencsénk van a rendszer légtelenítése automatizált, így kilégteleníti magát Ha nem akkor ez egy külön feladat, hogy megoldjuk a rosszul kiépített fűtőrendszerből a levegő kiűzését..
Ha ezen is túl vagyunk ellenőrizzük, hogy kombi  kazánunk hogy üzemel melegvíz, illetve fűtő üzemben. A pontos működésük azt jelenti, hogy a váltószelep is elvégzi a dolgát. Minden működik, már csak egy dolgunk maradt: a szivárgás ellenőrzés. Legyen az víz vagy gáz, utolsó mozzanat a kötések tömítettségének átvizsgálása. A vizes kötéseket szemrevételezzük, a gáz kötéseket szivárgás jelzővel szemlézzük, ez a legkisebb gázszivárgást is megmutatja nekünk, de ezt még egy műszerrel is biztosítjuk. Utolsó mozzanat a papírmunka. Átadjuk a szükséges dokumentumokat, amin szerepelnek az észrevételeink, illetve a gázkészülék állapotát leírjuk.