Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/home/aquatico/public_html/includes/menu.inc 2405 sor).

A vízvezeték története

A házkörüli gépészeti munkák alapja a vízvezeték szerelés. A vizet régen lajtos kocsival szállították a házhoz, ahol edényekben ,kannákban, lavórokban tárolták és azokból vételeztek maguknak vizet az emberek. Mostanság vízvezetékeken keresztül juttatjuk a lakásokba, házakba az alap közművek egyikét: a tiszta vizet.

Eleinte ólom csöveken keresztül szállították a vizet, volt pesti ólom cső vékonyabb falvastagsággal, és budai a nagyobb nyomásra. Ez egy gyorsan , könnyen szerelhető vezeték volt, kicsit hasonlított a mai műanyag csövekre. Aztán fokozatosan áttértek a masszívabb acélcsövekre és sokáig ez volt a vízvezeték szerelés alap vezetéke, a gázt kezdetektől fogva acél vezetéken vezették. De megint trónfosztás volt a vezetékeknél, vízvezetékekre, fűtésre és gázhálózathoz most nagyon népszerű a rézcső. Fűtésszerelésre és vízvezeték szerelésre kezdenek előtérbe kerülni a műanyag csövek. Ezek könnyen, gyorsan olcsón szerelhető vezetékek, a legnehézkesebb körülmények közt is el lehet őket vezetni.

Mind gázhálózatban, mind a vízhálózatban egyre nagyobb segítség a flexibilis cső. Gázkészülék bekötéseket, csap bekötéseket mindig ezekkel oldjuk meg.
Vízhálózatban szinte minden szerelvényt ezzel a gumi belsejű acélszövet borítású vezetékkel kötünk be. Legyen az : mosdó, mosogató, bidé, wc tartály vagy bármilyen egészségügyi vagy vendéglátó ipari berendezés.  Tudni kell róluk, hogy a gumi cső egészségre teljesen ártalmatlan, szigorúan ellenőrzik gyártás során a minőséget. A csővégeken mindig valamilyen menetes kötés található, így csatlakoztatjuk. Gázszerelésnél is alkalmazzuk a flexibilis csövet. Ott más anyagból készül, ami szabványos. Ez a gumibetétes acélszövet borítású vezeték gázhálózat szerelésnél nem használható, gázra csak a nemesacél flexibilis vezeték szabályos.. 

Az ötrétegű cső

Használható házon belül fűtéscsőnek, padlófűtéshez, vagy radiátoros rendszerhez. Alkalmazható fal-mennyezet fűtés-hűtésre , de ivóvíz vezetéknek is tökéletes. Azért hívják ötrétegű csőnek, mert logikusan öt rétegből áll. Van egy polietilén , egy ragasztó, egy aluminium, még egy ragasztó és még egy polietilén réteg. Ez egy térhálósított polietilén cső, alumínium betéttel, így egyesíti a fém és a műanyagok előnyeit. Teljes mértékben oxigéndiffúzió mentes, ezért különösen alkalmas vízvezetéknek, de fűtéscsőnek is.  Mert nem korródálódik , nyomásálló alaktartó, hőálló. Rendkívül könnyen és gyorsan szerelhető,nem hajlamos a vízkövesedésre , könnyen szigetelhető, és létezik előre szigetelt formában. Most ez a leggyakrabban használt vezeték vízhálózat illetve fűtésrendszer kiépítésére.