Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/home/aquatico/public_html/includes/menu.inc 2405 sor).

Konvektorszerelés

Ha nincs lehetőség központi fűtés kialakítására, akkor a konvektor a megfelelő fűtési módszer. A konvektor legnagyobb előnye, hogy a helyiségeket külön-külön fűthetjük vele. A konvektor nagyon biztonságos fűtési mód, hiszen olyan belső égésterű berendezés, mely a kültéri levegőt használja a hőleadáshoz, majd a konvektor belsejéből a füstgáz szintén a kültérbe távozik. A konvektor használata olyan helyiségekben előnyös, ahol nem szükséges a rendszeres fűtés használata. Ezek a parapetes konvektor előnyei voltak, de létezik még kéményes, nyílt égésterű konvektor is.  Az egy ’ b ’ típusú készülék.

A az ’ A ’ illetve ’ B ’ típusú gázkészülékek a működésükhöz szükséges oxigént, abból a helységből nyerik ahová telepítve lettek. Ezért szükséges sokszor a helység összeszellőztetés.  1 m3 gáz elégetéséhez kb. 12 m3 levegőt használ el egy nyílt égésterű gázkazán, vízmelegítő vagy bármilyen gázüzemű berendezés.  A fűst gáz kéménybe távozása közben is visz magával egy kicsit a levegőnkből, a deflektoron keresztül szívja el, a kémény elszívó hatása miatt. Pont ezért veszélyesebbek a kéményes gázkészülékek, mert ezeknél a típusoknál van rá lehetőség, hogy Co áramoljon vissza a lakótérbe.  De az újabb gázkészülékeknél van visszaáramlás érzékelő , ami vész esetén leállítja a készüléket. Ez csak az emberi élet védelmére szolgál, ettől függetlenül szükség van a megfelelő mennyiségű friss levegőre, a tökéletes égéshez, illetve biztonságos környezethez.

A fokozott légzárású nyílászárók


Az eddig használt hagyományos, fakeretes nyílászárók gond nélkül átengedtek annyi levegőt , ami a nyílt égésterű gázkészülékeink üzemeléséhez elég volt. Az energia árak emelkedése , illetve az újabb típusú fűtésrendszerek alkalmazása miatt , előtérbe kerültek a nyílászáró cserék.

Kiderült, hogy az egyik legnagyobb felület, amin hőt vesztünk azok a nyílászárók. Rengeteg lakásba került beépítésre fokozott légzárású nyílászáró. Számos gyakorlati előnye van ezeknek az ablakoknak, ajtóknak, de sajnos hátrányuk is van. Hiába vannak az ingatlanban több éve jól működő gázkészülékek, sajnos az ablak csere egy beavatkozás a gázrendszerbe is, mert ezzel megakadályozzuk a  lakásunkon belüli légcserét.  Sajnos az ablak beépítők , általában nem foglalkoznak a légellátással / tisztelet a kivételnek /, és csak akkor szembesülünk ezzel a vészhelyzettel, ha átesünk egy gáz műszaki biztonsági felülvizsgálaton, vagy találkozunk egy gázszerelővel, aki észreveszi a hibát. Az ilyen ablak cserék, akár életveszélyes állapotot is előidézhetnek.

Ezért  érdemes  gázkészülékeinket évente átvizsgáltatni , karbantartatni egy felkészült gázkészülék szerelővel, hogy ha véletlenül még el is követtünk egy ilyen hibát, időben legyen kijavítva.