Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/home/aquatico/public_html/includes/menu.inc 2405 sor).

Vízvezeték felújítás

Ha esetleg vízvezeték felújítást tervez , amit a választható vezetékekről tudni érdemes:

Manapság már számtalan különböző fém, illetve műanyag cső közül választhatunk, leggyakoribbak a réz, a nemesacél és a polietilén csövek.

A horganyzott acélcsövek mindig megbízhatóak, viszont az ivóvízellátásnál már nem felelnek meg korunk technikai követelményeinek. Bár áruk igen kedvező, hajlamosak az oxidációra (rozsdára) és könnyen eltömítik az ásványi lerakódások, mint például a vízkő.

Aki ennek ellenére egy robosztus és olcsó vezetékrendszert szeretne, például kerti öntözésre, annak ez a fajta cső tökéletesen megfelel, mert horganyzott acélcsövekből és a beszereléséhez szükséges alkatrészekből minden áruház raktárában van elegendő mennyiség, és összeszerelésük (csavarozásuk) viszonylag egyszerű. Ezen felül a masszív csövek és csőidomok összeszereléséhez durva szerszámokra van szükség.

A csavarozható csövek (horganyzott acél) adatait az átmérőt jelentő DN rövidítéssel és a csőátmérőt milliméterben megadó számmal jellemezzük. Például a DN 20 rövidítés egy 20 mm belső átmérőjű csőre vonatkozik.

A csőmenet nagyságának megadásához ezzel szemben a hagyományos colmértékeket használjuk pl. ", " stb. Ezek a csövek a leggyakrabban keresett méretben, menettel ellátott, illetve menet nélküli változatban, 8 méteres hosszúságig kaphatók. A horganyzott acélcsövek tömítéséhez tekerjük be a menetet kenderrel (nem szabad elfeledkezni a tömítő pasztáról sem), és a részeket ezután csavarjuk szorosan egymásba. Ennek a módszernek az az előnye, hogy ha nem is sikerült nagyon megszorítani a csavarkötést, akkor sem fog a toldásnál szivárogni a víz.
A nemesacél csövek nem korrodálódnak, viszont jóval többe kerülnek, mint a horganyzott acélcsövek. Ezért gyakran fő vízvezetékcsőként (felszálló vezeték) alkalmazzák, és az elágazásoknál műanyag csövekkel kombinálják. Ezeket ugyanolyan átmérővel és hosszúsággal lehet megvásárolni, mint a horganyzott acélcsöveket. További előnye ezeknek a csöveknek, hogy nagymértékben formatartók és könnyű velük dolgozni, mert ezeket általában nem egymásba csavarjuk, hanem hidegen összepréseljük.

A rézcsövek olcsóbbak, mint a nemesacél csövek és ha jó minőségű a víz, akkor ugyanúgy ellenállnak a korróziónak. Mivel a réz félnemesfém, ezért öregedésálló, ellenáll a hőmérsékleti ingadozásoknak és az UV-sugárzásnak; a rézből készült csövek nem tágulnak. Ellentétben a más anyagból készült csövekkel, a réz csöveket bármilyen időjárási viszonynál és hőmérsékleten össze lehet szerelni, mert a réz jóval nulla fok alatt sem válik merevvé.

A rézcsövek méretre vágása és egymáshoz való csatlakoztatása
A legjobb, ha a csöveket egy speciális csővágóval igazítjuk a megfelelő méretűre. Ezután a vágási felületet lecsiszoljuk, a hozzájuk tartozó csőidomokkal egymásba dugjuk és vezetékké préseljük. 
A puharéz csöveket kézzel is meg lehet hajlítani, de ügyeljünk arra, hogy ne törjön el. A hideg- és melegvizes csöveket puha forrasztással csatlakoztatjuk egymáshoz, melyhez a legalkalmasabb eszközök egy komolyabb gázos forrasztókészülék és csőidomokhoz való forrasz. A fűtéscsövek keményforrasztásához szükség van gázos/oxigénes forrasztó készülékekre és keményforraszra.
A rézcsöveket tehát nem egymásba kell csavarni, hanem össze kell forrasztani, vagy pedig szorítógyűrűkkel, illetve préseléssel kell a csőidomokhoz csatlakoztatni, hogy vezetékrendszerré álljanak össze. A menetes csövekkel ellentétben itt a csövek méretét a külső átmérőnek és a cső falvastagságának a milliméterben megadott értéke adja meg. Pl. 22x1.

A rézcsövek megmunkálásaA szaniter rézcső különböző keménységekben kapható.A kemény réz csőrudat hosszú egyenes szakaszokon alkalmazzuk, a nagyobb hajlatokra ezzel szemben a tekercselt formában kapható félkemény anyagot használjuk, amely könnyen megmunkálható és a megfelelő ívre hajlítható. A szűk ívekhez legjobb, ha gyárilag készített csőidomokat alkalmazunk. Ezek különböző sugárban és szögben kaphatók.
Aki nem riad vissza a forrasztástól sem, annak nem okoz gondot a rézből készült vízvezeték-rendszer beszerelése sem. Ehhez szüksége lesz egy forrasztólámpára, illetve forrasztózsírra és forrasztóónra, ami rúd formájában vagy tekercselve kapható.

A puha forrasztó kötéshez szükség van úgynevezett kapilláris forrasztófittingre. Az elnevezés a kapilláris erőre utal, ami a forrasztóónt a cső és a csőidom közötti hézagba behúzza, és így egy erős kötést hoz közöttük létre, ami nem vízáteresztő. Mivel ez a kapilláris erő csak akkor hat, ha a cső és a csőidom nagyon kis távolságra van egymástól, ezért miután a csövet a megfelelő méretűre vágtuk, a kalibráló tüske segítségével a cső végeit újra a megfelelő kör alakúra kell igazítani, különben bizonyos helyeken túl nagy lenne a hézag a cső és a csatlakozóhüvely között, és így nem jöhetne létre a tartós forrasztókötés.
Ezzel a témával kapcsolatosan bővebb információkat a „Forrasztás éshegesztés" című tanácsadó füzetben talál. 

Viszonylag újak a présfittingek, melyekkel másodpercek alatt forrasztás nélkül tartós és vízálló kötést tud létrehozni a rézcsövek között, és így sok időt takaríthat meg. A megfelelő présfittingeken kívűl szükség van még egy akkumulátoros csőprésre, amelyhez bármilyen gyártmányú préspofa használható.

A műanyag csövekhez képest a rézcsöveknek többek között az az előnye, hogy ezeknek az összes komponensét, gyártótól függetlenül, egymással kombinálhatja.

A szakkifejezések vízvezeték szereléssel kapcsolatban:

 • Fitting vagy csőidom minden olyan darab, amivel a csöveket egymással összekötjük. 


 • Hüvely csőidom, melynek mindkét végén belső menet található és a csövön lévő külső menethez kell csatlakoztatni. Alternatíva: dugaszoló hüvely. 


 • Szűkítő karmantyú különböző átmérőjű csövek összekötéséhez. 


 • Csőkapcsoló külső és belső menettel rendelkező csőidom. 


 • Dupla csőkapcsoló két külső menettel és egy hatszöggel ellátott csőidom.


 • Könyökcső szűk ívekhez. 
 • 

Íves csőcsatlakozó, ívcső kevésbé szűk ívekhez és 180° alatti szögekhez. 


 • Csavarkötéses csőidom vagy csőcsavarzat (hollander) az oldható kötések speciális darabja. 
 • 

T-idom, négyágú csőelágazás kereszt alakú csőkötésekhez.
 • Végzáró záróelem egy vezeték végére. 
 • 

Préskötés és szorítókötés tömítéssel ellátott csőkapcsoló vagy dupla csőkapcsoló a menet nélküli csövekhez.